Diensten

Diensten die wij aanbieden

Hieronder vindt u onze meest courante diensten die we u en uw huisdier aanbieden in onze kliniek. Ons hele gamma aan diensten uitgebreid beschrijven is niet haalbaar. Indien u vragen heeft over diagnostische of behandelingstechnieken, mag u ons steeds bellen of mailen.

  • Doorverwijsbrief
  • Online afspraak maken
  • VIP abonnement
  • ACP behandeling
  • Anesthesie
  • Bloeddrukmeting
  • Chirurgie
  • Echografie
  • Endoscopie
  • Geneesmiddelen
  • Labo-onderzoeken
  • Laparoscopie
  • Microscopie
  • Radiografie
  • Tandheelkunde

Doorverwijsbrief

Bent u dierenarts en wenst u uw patiënt door te verwijzen naar onze kliniek? Dan verzoeken wij u vriendelijk om onze doorverwijsbrief in te vullen. Klik hier om de doorverwijsbrief van onze kliniek terug te vinden.

Dit document mag u schriftelijk ingevuld meegeven met de klant, of mailen naar receptie@aandeheikant.be. Vergeet zeker en vast niet de onderzoeken toe te voegen die u reeds heeft uitgevoerd (laboresultaten, RX opnames, e.d.).

Online afspraak maken

Vanaf 1 april 2018 zal u ook online afspraken kunnen inplannen in onze kliniek te Kalmthout. Dit kan vanaf dat moment via www.mijndieren.eu of via 'mijndieren' app. Bij vragen hierover, kan u ons steeds contacteren!

VIP abonnement

Wilt u ook graag één van onze VIP-klanten worden?

Dan stellen wij u graag ons anti-parasieten abonnement voor.

Om uw huisdier preventief goed te behandelen tegen wormen, vlooien en teken, is het van belang dat u dit regelmatig doet gedurende het hele jaar. Zowel voor mens als dier hebben parasieten een belangrijke invloed op de gezondheid. Ook mensen kunnen immers ziek worden van een worminfectie, erge jeuk krijgen van een vlooienbeet of de ziekte van Lyme krijgen ten gevolge van een tekenbeet. De bescherming hiertegen is niet onbelangrijk, maar onze klanten gaven omtrent dit onderwerp duidelijk enkele problemen aan in verband met het opvolgen van deze preventieve behandelingen. Het grootste probleem dat onze klanten ondervonden, was dat ze het toedienen van de tabletten of pipetten vaak vergaten geven op de juiste tijdstippen.

Omdat wij begaan zijn met de gezondheid van onze patiënten, hebben wij nu een pasklare oplossing voor dit probleem. U kan zich vanaf nu inschrijven voor een jaarabonnement waarbij wij om de 3 maanden de nodige medicatie voor uw hond en/of kat thuis sturen per post zonder extra transportkosten. Zo wordt u er aan herinnerd dat het weer tijd is om te behandelen en gebruikt u op dat moment ook tabletten of pipetten die niet vervallen zijn of al jaren in de kast liggen. Zo zal u op jaarbasis uiteindelijk heel wat besparen én in orde zijn met de preventieve behandeling van uw huisdier tegen parasitaire aandoeningen. Ten slotte willen wij u een extra voordeel aanbieden: Hoe meer huisdieren u inschrijft voor ons abonnement, hoe groter de korting wordt die u op het totaalbedrag verdient!

Hoe gaat dit concreet in zijn werk?

Stuur een mail naar vip@aandeheikant.be en geef aan voor welke huisdieren u een offerte of inschrijving wilt. Wij stellen voor u het abonnement samen, waarna u via overschrijving of in onze praktijk kan betalen voor het hele jaar.

Wat moeten wij weten over uw huisdieren?

  • Het aantal huisdieren dat u wilt inschrijven
  • Zijn het honden of katten of allebei en hoeveel?
  • Welke formule wilt u toepassen (deze formules worden onderaan nader besproken)?
  • Wat is het gewicht van uw hond of kat?
  • Wenst u, indien u een kat wil inschrijven, een ontworming in pipetvorm of een tabletje te ontvangen?

De producten waar wij mee werken

HONDEN

  • Teken en vlooien: Bravecto tabletten die 3 maanden werken
  • Wormen: Milbemax tabletten die om de 3 maanden moeten worden toegediend

KATTEN

  • Teken en vlooien: Bravecto pipetten die 3 maanden werken
  • Wormen:
    Pipetten: Profender die om de 3 maanden moeten worden toegediend
    Tabletten: Milbemax tabletten die om de 3 maanden moeten worden toegediend

Onze kortingen

  • 5% korting op het totaalbedrag bij inschrijven van 1 huisdier
  • 10% korting op het totaalbedrag bij inschrijven van 2 huisdieren
  • 15% korting op het totaalbedrag bij inschrijven van 3 of meer huisdieren

Kort samengevat onze troeven

  • Geen transportkosten
  • Nooit meer te laat behandelen of vergeten te behandelen
  • Nooit meer vervallen medicatie en dus geen verloren geld
  • Onze pakketjes zullen in uw brievenbus passen en dus geen pakketjes die moeten worden afgehaald of voor uw voordeur worden gezet
  • Korting bij het inschrijven vanaf 1 huisdier!

ACP behandeling

Waarvoor staat ACP en wat is het?

ACP staat voor 'Autologous Conditioned Plasma'. De behandeling is gebaseerd op het lokaal inbrengen van een lichaamseigen bloedproduct (ACP) dat we aanmaken van het bloed van de patiënt zelf. Plasma bevat bloedplaatjes die groeifactoren produceren die de genezing bevorderen. Dankzij een ACP behandeling kunnen we het aantal bloedplaatjes en groeifactoren lokaal erg verhogen zodat het regeneratieproces wordt gestimuleerd.

Wanneer gebruiken we een ACP behandeling?

ACP behandelingen kunnen we gebruiken bij zowel acute als chronische ziektes. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Pees- of ligamentscheuren
  • Spierscheuren
  • Gewrichtsproblemen
  • Tijdens orthopedische chirurgie voor een vlottere heling
  • Osteoarthritis
  • Pijnbestrijding

Hoe verloopt een ACP behandeling?

De eerste stap van een ACP behandeling is een bloedafname met een speciale spuit. Dit bloed wordt vervolgens gecentrifugeerd. De centrifugatie zal de rode bloedcellen scheiden van het heelzame plasma (ACP). Dit plasma injecteren we vervolgens terug op de juiste plaats.

De behandeling duurt ongeveer een half uur. 

Wat zijn de bijwerkingen?

We zien geen bijwerkingen bij een ACP behandeling. Dit komt doordat het plasma dat geïnjecteerd wordt lichaamseigen is en bijgevolg niet afgestoten kan worden. Om deze reden is de behandeling dan ook zeer veilig.

Anesthesie

Bij honden en katten werken wij standaard met isofluraan gasanesthesie. De patiënt wordt vooraf geïnduceerd met een kortwerkend en veilig injecteerbaar anestheticum, waarna intubatie (het plaatsen van een tube in de keel) mogelijk wordt. Na de ingreep ontwaken onze patiënten over het algemeen snel en rustig. Dankzij deze narcose kan de patiënt bij routine ingrepen dezelfde dag al naar huis en kan zelfs tegen de avond terug eten en drinken.

Bij oudere of zieke patiënten (bv. bij een baarmoederontsteking) raden wij een pre-anesthetisch bloedonderzoek aan dat ook bij ons in de praktijk voor de ingreep kan gebeuren. Zo kunnen we extra voorzorgsmaatregelen nemen om uw dier zo veilig mogelijk onder narcose te brengen.

Tijdens de narcose gebeurt er een constante monitoring van ademhaling, zuurstofsaturatie en hartfrequentie van uw dier en krijgt hij of zij een baxter.

Voor konijnen en knaagdieren hebben wij een aangepast anesthesieprotocol. Het is bij deze dieren zeer belangrijk dat zij niet uitgevast worden voor operatie en ook direct na de narcose terug kunnen eten.

Bloeddrukmeting

Wat is bloeddruk?

Gezelschapsdieren hebben net als ons een boven- en een onderdruk. De bovendruk is de bloeddruk op het moment dat het hart samentrekt en dus het bloed het lichaam in wordt gepompt. De onderdruk is de bloeddruk op het moment dat het hart ontspant en zich weer vult met bloed dat terugkeert uit het lichaam. In de diergeneeskunde is voornamelijk de bovendruk van belang. 

De normale bloeddruk van een hond ligt tussen 120 en 140 mmHg. Katten hebben een iets hogere bloeddruk en schommelen in de meeste gevallen tussen 120 en 160 mmHg.

Waarom meten we de bloeddruk?

Verschillende ziekten van de hond en kat kunnen leiden tot een abnormale bloeddruk. Het meten van de bloeddruk kan ons helpen bij het opsporen van bepaalde aandoeningen. Een abnormale bloeddruk komt in hoofdzaak voor bij de iets oudere patiënten. 

Wanneer de bloeddruk te hoog is spreken we van hypertensie. Voorbeelden van aandoeningen die hypertensie veroorzaken zijn nierfalen, een te snel werkende schildklier, de ziekte van Cushing en suikerziekte. Ziekten die gepaard gaan met een te lage bloeddruk (hypotensie) zijn onder andere de ziekte van Addison, ernstige uitdroging, shock (bijvoorbeeld als gevolg van ernstig bloedverlies of trauma), hartfalen of een te traag werkende schildklier. Sommige medicijnen kunnen ook een te lage bloeddruk veroorzaken.

Hoe verloopt een bloeddrukmeting?

Het meten van de bloeddruk bij honden en katten verschilt niet veel van het meten van de bloeddruk bij een mens. Het is belangrijk dat de meting in alle rust gebeurt. De hond mag gewoon zitten of liggen, net wat het dier prettig vindt. Er wordt een manchet om de bovenarm geplaatst. Daarna wordt er met de sensor van de Doppler bloeddrukmeter het geluid van de bloedstroom opgezocht. Zodra deze gevonden is wordt de manchet opgepompt totdat er geen signaal meer hoorbaar is. Vervolgens laten we de manchet weer leeglopen. Het moment dat het signaal weer hoorbaar wordt, noemen we de bovendruk. Bij honden richten we ons voornamelijk op deze waarde.

Chirurgie

Weke delen chirurgie

Zowel voor alle routine-ingrepen, zoals sterilisatie en castratie, als voor specialistische operaties kan u bij ons terecht. Sterilisaties kunnen ook via laparoscopie uitgevoerd worden. Hierbij worden de ovaria verwijderd door middel van een kijkoperatie waarbij de operatiewonde sterk verkleint en de revalidatie vlotter verloopt.

Orthopedie

In onze kliniek worden dagelijks patiënten geopereerd met orthopedische aandoeningen. De operaties variëren van arthroscopische kijkoperaties tot complexe botchirurgie. In onze kliniek worden ook regelmatig honden en katten geopereerd met discus hernia. Er wordt dan op voorhand een myelogram gemaakt (contraststudie) om te zien waar de hernia zich precies bevindt.

Meer informatie over gespecialiseerde chirurgie kan u vinden op de website van Dr. Appeldoorn specialist orthopedie en weke delen chirurgie: www.dierenartsappeldoorn.be.

Echografie

Wat is echografie?

Echografie is een beeldvormingstechniek die gebruik maakt van reflecterende geluidsgolven om een weergave te vormen van interne organen en weefselstructuren. Door deze techniek kan men niet alleen de vorm van de organen beoordelen maar ook de interne structuur, de doorbloeding, de hartfunctie, de beweeglijkheid van darmen,… Radiografie daarentegen maakt gebruik van röntgenstralen. Men kan hiermee alleen de omtrek van organen beoordelen en niet de interne structuur. Enkel in het geval van evaluatie van beenderen, longweefsel en aandoeningen waarbij er gasopstapeling in het maag-darmstelsel optreedt is radiografie te verkiezen. Omwille van hun complementariteit is het soms nodig om gebruik te maken van beide technieken.

Welke organen kan men onderzoeken met een echografie?

Alle buikorganen, het hart, oppervlakkige structuren zoals schildklier, oog, pezen en spieren kunnen echografisch worden bekeken. In onze kliniek wordt er echter geen echografie uitgevoerd van het hart of het oog. Hiervoor sturen wij door naar een cardioloog/oftalmoloog.

Hoe lang duurt een echo? 

De duur van een echo is afhankelijk van het type onderzoek. Zo duurt een drachtecho maximaal 15 minuten en een echo van de buik gemiddeld 30 minuten. Reken daarbij het vooronderzoek en het bespreken van de resultaten dan neemt een volledig echografisch consult tongeveer een uur  in beslag.

Is het nodig om de patiënt te verdoven?

Een echografisch onderzoek kan doorgaans uitgevoerd worden zonder uw dier te verdoven. Indien de patiënt te onrustig is kan het aangewezen zijn om een licht kalmeermiddel toe te dienen. Dit vermindert de stress bij het dier en zorgt ervoor dat het onderzoek sneller en efficiënter uitgevoerd kan worden. Indien puncties of biopten genomen worden is het vaak wel nodig om de patiënt te verdoven. Dit om te vermijden dat er schade wordt toegebracht aan interne organen.

Endoscopie

Wat is endoscopie?

Endoscopie betekent letterlijk: “naar binnen kijken”. Via een flexibele scoop met camera kunnen we kijken in de keel, de luchtpijp, de slokdarm en de maag.

Waarvoor is endoscopie geschikt?

Endoscopisch onderzoek kan nodig zijn bij patiënten met chronische maag-darmklachten en bij chronische luchtwegaandoeningen. Vaak is het aangewezen om eerst een aantal vooronderzoeken te doen (bv. stoelgangonderzoek, bloedonderzoek, echografie of radiografie). Verder kunnen we via endoscopie ook biopten nemen of kleine ingrepen uitvoeren zoals het verwijderen van een klein vreemd voorwerp.

Wat zijn de voordelen?

Dankzij endoscopie kunnen we vaak een diagnose stellen op anders moeilijk bereikbare plaatsen. Doordat endoscopische procedures weinig tot geen letsels veroorzaken, is de hersteltijd en het uiteindelijke verblijf in de praktijk korter. Uw dier moet wel steeds onder narcose voor een endoscopisch onderzoek.

Geneesmiddelen

Onze kliniek beschikt over een geneesmiddelendepot. Op deze manier kunnen wij uw dier efficiënt behandelen. Het geneesmiddelendepot werd geregistreerd bij:

Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten
DG Inspectie - Afdelingshoofd Aflevering
Eurostation II, Victor Hortaplein 40/40
1060 Brussel

Labo-onderzoeken

Bloedonderzoek

Hoe verloopt een bloedonderzoek in onze kliniek?

Sommige ziekten kunnen enkel in het bloed worden opgespoord. Na een algemeen klinisch onderzoek van uw huisdier vindt de dierenarts het soms nuttig om een bloedonderzoek uit te voeren. Deze bloedname kan bij ons gebeuren tijdens een normale consultatie. Hierbij wordt soms een klein stukje van de hals of voorpoot geschoren. De meeste honden en katten moeten hiervoor niet verdoofd worden. De dierenarts kan vragen uw huisdier nuchter te houden, aangezien de bloedwaarden na een maaltijd sterk beïnvloed kunnen zijn. 

De meeste bloedtesten gebeuren in ons eigen labo, waardoor u na bloedname even kan plaatsnemen in de wachtzaal en de resultaten kan afwachten. Wij maken in onze kliniek ook gebruik van snelle bloedtesten zoals een suikerbepaling en aids/leucose test bij katten.

Welke algemene testen kunnen wij in onze kliniek uitvoeren?

  • Pre-anesthetisch bloedonderzoek
  • Hematologie
  • Biochemie (leverwaarden, nierwaarden,...)
  • SNAP test: galzuren, cortisol, schildklierwaarden (Totale T4), feliene leukemie
  • Eiwit: creatinine ratio
  • Antistoftesten: Leishmania, hartworm
  • Teek-overdraagbare aandoeningen: Anaplasma, Borrelia (Lyme), Ehrlichia

Urineonderzoek

Waarom en hoe voeren we een urineonderzoek uit?

Uit een urineonderzoek kan heel wat nuttige info gehaald worden. We denken dan aan het diagnosticeren van onder andere blaasinfecties, urinekristallen, suikerziekte en nierziekten.

In de meeste gevallen dienen de urinetesten uitgevoerd te worden op steriel genomen urine. Dit wil zeggen dat we in onze kliniek, echo begeleid, urine rechtstreeks uit de blaas opnemen met een spuitje. Op deze manier kunnen onze testen niet beïnvloed worden door bacteriën die in normale omstandigheden aanwezig zijn in de lagere urinewegen en dus via het urineren mee in de urine terecht komen.

Stoelgangonderzoek

Wanneer wordt onderzoek van de stoelgang van uw huisdier uitgevoerd?

In onze kliniek wordt geregeld een mestonderzoek gedaan bij huisdieren met last van plattere stoelgang of diarree. Bij pups en kittens is het bijvoorbeeld belangrijk dit snel onder controle te krijgen. In onze kliniek kunnen wij met verzamelde mest van enkele achtereenvolgende dagen uw huisdieren testen op Parvovirose en Giardia. Voor verder algemeen onderzoek van de stoelgang, bijvoorbeeld voor andere parasieten, werken wij samen met een extern labo.

Laparoscopie

Wat is laparoscopie?

Een laparoscopie (laparo = buik; scopie = kijken) is een kijkoperatie van de buik. Het is een ‘minimaal invasieve’ chirurgische techniek waarmee we buikchirurgie kunnen uitvoeren via een veel kleinere incisie dan bij een conventionele buikoperatie. Doordat er veel minder schade toegebracht wordt aan de zachte weefsels zoals spieren en pezen zal de patiënt minder pijn hebben na de ingreep en sneller herstellen.

Enkele voorbeelden van ingrepen die laparoscopisch (of lap-assisted) kunnen worden uitgevoerd:

  • Sterilisatie teef
  • Niet-ingedaalde testikels verwijderen bij de reu (castratie cryptorch)
  • Bioptname (o.a. van lever en milt)
  • Gastropexie (i.e. preventief vastleggen van de maag bij grote hondenrassen om maagkanteling te voorkomen)
  • Blaasoperaties

Voordelen van laparoscopie in vergelijking met traditionele buikincisie

  • Slechts 2 à 3 kleine wondjes van elk ongeveer 5 millimeter, in plaats van een snede van ongeveer 10 centimeter
  • Minder pijn na de ingreep doordat de operatiewonde veel kleiner is
  • Sneller herstel
  • Uw huisdier mag na de ingreep gewoon trappen lopen en springen
  • Minder kans op infectie van de wonde
  • Betere zichtbaarheid tijdens de ingreep (de camera kan gedraaid worden of inzoomen om iets vanuit een andere hoek of dichterbij te bekijken)
  • Minder risico op onderkoeling tijdens de ingreep doordat de buikholte niet opengemaakt moet worden
  • Minder risico op verklevingen van de organen in de buik in vergelijking met een klassieke buikoperatie

Nadelen van laparoscopie

  • In zeer uitzonderlijke gevallen moeten we de buik alsnog op de klassieke manier openen, bijvoorbeeld wanneer we op een probleem stuiten die we via laparoscopie niet kunnen oplossen.

Microscopie

De microscoop gebruiken we voor het stellen van diagnoses bij huidproblemen en oorontstekingen. Soms kunnen we hiermee op een betrouwbare manier tumors vaststellen.

Radiografie

Wat is radiografie?

Radiografie maakt gebruik van röntgenstraling. Deze straling wordt door de verschillende weefsels in verschillende mate doorgelaten met 4 röntgenologische dichtheden tot gevolg: gas, vet, vloeistof/weke delen en bot. Gas is zwart, vet is donkergrijs, weke delen/vloeistof zijn lichtgrijs en benige structuren zijn bijna wit op een RX-foto. Hoe meer contrast in de lichaamsholte, hoe beter de RX-foto (bv. jonge of kleine dieren hebben minder vet in de buikholte, dus minder contrast en een minder gedetailleerde foto als resultaat).

Waarvoor wordt radiografie gebruikt?

Radiografie is het klinische hulpmiddel bij uitstek voor de diagnose van orthopedische problemen. Ook gebruiken wij radiografie voor de officiële screening van heupen, ellebogen en schouders voor St Hubert, KNMVD, SV, BSAVA,... We beschikken ook over een licentie voor PennHip.

Daarnaast worden er vaak röntgenfoto’s van de borstkas en de buik genomen. Hiermee krijgen we informatie over de grootte, vorm, aflijning en densiteit van de verschillende organen en kunnen ziekteprocessen herkend worden.

In sommige gevallen is het noodzakelijk röntgencontrastonderzoek te doen. Hierbij wordt door het inbrengen van een contrastmiddel in het lichaam een bepaalde lichaamsstructuur beter zichtbaar. Bijvoorbeeld een contraststudie van het ruggemerg  in het geval van een rughernia (+myelogram). Ook contraststudies van maag-darmstelsel en urinewegen zijn soms nodig om een diagnose te stellen.

Vanaf dag 45 van de dracht treedt skeletvorming op bij de pups/kittens en kunnen deze ook zichtbaar worden via radiografie. Hierdoor kan een telling gebeuren van het aantal te verwachten jongen.

Moet de patiënt verdoofd worden?

Bij ons op de kliniek worden de patiënten uiterst zelden verdoofd voor een radiografisch onderzoek. Enkel wanneer de dieren onvoldoende meewerken, angstig of agressief zijn, is toepassing van sedatie en/of algemene anesthesie noodzakelijk om het röntgenologisch onderzoek op een verantwoorde wijze (veilig voor personeel en dier) uit te voeren. Worstelen met dieren op de röntgentafel leidt tot scheve projecties, bewogen opnamen, herhaling van opnamen en gemiste of verkeerd gestelde diagnoses.

Vergunning bij:
Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC)
Departement Gezondheid en Leefmilieu
Dienst Bescherming van de Gezondheid
Ravensteinstraat 36
1000 Brussel

e-mail: meldpunt@fanc.fgov.be
www.fanc.fgov.be

Tandheelkunde

Voorkomen is beter dan genezen, begin tijdig met een goede tandverzorging 

Net als de mens hebben honden en katten een melkgebit en een definitief gebit. Het melkgebit wisselt op de leeftijd van 3 tot 4 maanden. De tandwisseling is voltooid als kitten of pup 6 tot 7 maanden oud is. Mondproblemen kunnen zich al op jonge leeftijd voordoen. Bij het jonge dier moet gelet worden op de positie van de tanden, eventuele tandbreuken, en een goed verloop van de tandwisseling. Ook diepe bijtwonden of andere beschadigingen van de snuit kunnen het definitieve gebit aantasten. Tanden die op een foute plaats staan, kunnen pijn veroorzaken. In bepaalde gevallen kan een verkeerde stand van tanden de kaakgroei belemmeren. Ook bij de tandwisseling kan het fout gaan. Een melktand kan blijven staan, zelfs wanneer de volwassen tand al doorgekomen is. Wij zullen dus steeds het gebit van uw pup of kitten nakijken want op tijd ingrijpen kan veel problemen voorkomen.

Inspectie van het gebit hoort bij de jaarlijkse controle bij de dierenarts

De meeste oudere huisdieren hebben mondproblemen, voornamelijk veroorzaakt door ophoping van tandplak.  Een erg ontstoken mond heeft ook zijn weerslag op de algemene gezondheidstoestand van uw huisdier. Bij elke kauwbeweging kunnen kiemen in het bloed dringen en zo hart, lever en nieren beschadigen. 

Tandplakophoping kan enkel voorkomen worden door (dagelijks) op een correcte manier te poetsen met een aangepaste tandenborstel en een voor dieren geschikte tandpasta. Bijkomende hulpmiddelen zijn o.a. kauwbeenderen, kauwlapjes en kauwstimulerende voeding. Onze assistentes geven u hier graag meer info over.

Soms is enkel poesten niet meer voldoende en is een gebitsreiniging door de dierenarts noodzakelijk. Gebitsreiniging gebeurt onder volledige verdoving. Het tandsteen wordt verwijderd en ook de zone onder het tandvlees wordt verzorgd. Na het spoelen en ontsmetten wordt het tandoppervlak gepolijst, zodat het opnieuw glad wordt. Als de mond van uw dier erg aangetast is, kan het nodig zijn dat tanden worden getrokken. Dit is dikwijls pas met zekerheid te zeggen na het uitvoeren van de gebitsreiniging en een grondige inspectie van tanden en tandvlees.

Extra aandacht voor konijnen en knaagdieren

Tandproblemen komen vaak voor bij konijnen en knaagdieren. Deze diertjes geven weinig of zeer subtiele signalen als ze zich niet goed voelen. Kijk dus regelmatig de snijtanden na i.v.m. abnormale vorm en/of lengte en laat ze bijslijpen indien nodig. Probeer nooit zelf aan de tanden te knippen! Dat is zeer pijnlijk en kan leiden tot tandfracturen en abcessen. De kiezen van een konijn of cavia zijn door de structuur van de mond zeer moeilijk te beoordelen bij een wakker dier. Een combinatie van een radiografie van de schedel en een grondige inspectie met behulp van verschillende mondsperders en een narcose is meestal de enige manier om een volledig beeld te krijgen van de toestand van de kiezen.