Indien u de nieuwe trotse eigenaar bent geworden van een pup of een kitten, willen wij u graag een GRATIS consult aanbieden. Indien u binnen de 48 uur na aankoop van het dier bij ons langskomt, kunnen wij de nieuwe aanwinst checken voor de eventuele aanwezigheid van gezondheidsproblemen en met name de wettelijke koopgebreken. Indien er toch een behandeling bijkomt, dient hiervoor wel een vergoeding betaald te worden. Het is dus enkel een controle op de wettelijke koopgebreken.
Vooraleer u een hond aanschaft, dient u er zich goed van bewust te zijn dat er zeer grote verschillen zijn qua karakter, formaat en verzorging tussen de verschillende hondenrassen enerzijds en binnen hetzelfde ras anderzijds. Hou bij de raskeuze dan ook rekening met uw persoonlijke situatie: beschikt u over een tuin, zijn er kinderen, woont u op een appartement? Wil u een gezelschapshond, een showhond, een waakhond? Wil u vooral gezelschap of wenst u activiteiten te doen met uw hond? Uw dierenarts kan u bijstaan in de keuze van een geschikt dier.
Denk ook aan uw budget. De aanschaf van een hond vormt slechts een fractie van het kostenplaatje. Hierbij komen ook de voeding, de huisvesting, diergeneeskundige zorgen, evt. aanpassingen aan uw tuin, wagen en eventuele opvang tijdens de vakantie. Wees u ervan bewust dat goedkopere puppy's uit het buitenland vaak het slachtoffer zijn van broodfokkers en dat u deze pups dikwijls in huis haalt met de nodige gezondheidsklachten. De signalen van broodfok zijn soms subtiel. Op de website broodfok.be kunt u lezen waarop u kunt letten om uzelf ervan te vergewissen dat u geen broodfokker steunt! U kan ook informeren bij de rasverenigingen waar pups te koop zijn. En vergeet niet, ook asiels zitten vol honden en katten die wachten op een nieuw baasje!
Nuttige wenken bij de aankoop
- Koop nooit een hond jonger dan 8 weken.
- De hond moet levendig, alert en nieuwsgierig zijn.
- De huid en vacht moeten zuiver zijn. Mest in de haren rondom de anus wijst vaak op diarree. Kleine bruinzwarte korreltjes tussen de haren kunnen wijzen op de aanwezigheid van vlooien.
- Oren, neus en oogjes moeten proper en vrij van uitscheiding zijn
Wettelijke aspecten van de aankoop
- Wanneer u een rashond wil kopen en moeilijkheden wil vermijden, informeer dan naar goede fokkers. Bespreek met de fokker alle garantiemogelijkheden en zet ze op papier om discussie na de aankoop te vermijden. Hierop moeten zeker volgende gegevens vermeld zijn:
naam en adres van koper en verkoper
datum, plaats en prijs
beschrijving van de hond: ras, kleur, geboortedatum, beharing, evt. identificatie
welke ziekten en gebreken er onder de garantie vallen (een aantal van deze waarborgen zijn ook wettelijk vastgelegd).
- Indien u de hond koopt met het oog op de voortplanting, laat u dit ook best opnemen in de garantie.
- De hond moet gevaccineerd (eerste inenting) en gechipped zijn en over een Europees paspoort beschikken. Vooral bij hondjes die in het buitenland werden geboren, is het belangrijk na te gaan dat het paspoort behoorlijk werd ingevuld, ondertekend en afgestempeld door een dierenarts. Veelal vult de kweker ook de data in wanneer de pup werd ontwormd. Aan de voorzijde van het boekje kan u kijken van waar de puppy komt! Veel winkels importeren honden uit oostbloklanden. Let goed op voor wanpraktijken!
Voeding
Jonge dieren krijgen best 4 kleinere maaltijden verspreid over de dag. Nadien volstaat het vaak om 2 maaltijden per dag te geven. De instructies op de verpakking geven een idee van de daghoeveelheid indien geen tussendoortjes worden gegeven. Experimenteer nooit met vitaminen, kalk of levertraan, maar volg de raadgevingen van uw dierenarts op.
Drinken
Zorg dat uw hond ten allen tijde over vers en proper water kan beschikken.
Vaccinatie
De bedoeling van vaccinatie is uw hond de nodige afweer te laten opbouwen tegen besmettelijke ziekten. De nodige vaccinaties zijn afhankelijk van de levenswijze en huisvesting van uw dier. Uw dierenarts stelt voor uw hond het gepaste schema op. Onthoud dat enkel gezonde dieren (dus ontwormd en ontvlooid) kunnen ingeënt worden en het steeds een tijdje duurt alvorens afweerstoffen gevormd worden.
Jonge honden worden al een eerste keer gevaccineerd rond de leeftijd van 6 weken met een puppy-vaccin. De volwassen enting wordt op de leeftijd van 9 weken toegediend, met een herhaling na 3 tot 4 weken. Jaarlijkse herhalingsentingen zijn nodig om de bescherming van uw hond te waarborgen.
Identificatie
In België is het verplicht uw hond te identificeren met een microchip en te registreren voor de leeftijd van 4 maand of eerder als hij zijn geboorteplaats verlaat. Het plaatsen van een chip is een bijna pijnloze methode. De chip is onuitwisbaar en in sommige europese landen zelfs als enige officiële methode aanvaard.
Hygiëne
Jonge pups, maar ook volwassen honden moeten regelmatig ontwormd worden. In de eerste plaats tegen spoelwormen, maar soms kunnen ze ook met lintwormen besmet zijn. Deze wormen zijn ook besmettelijk voor de mens. Raadpleeg uw dierenarts voor een aangepast schema.
Honden zijn ook gevoelig voor huidparasieten. Teken- en vlooienpreventie is dan ook aan te raden. Bespreek de mogelijkheden met uw dierenarts. Bekijk eveneens de brochure over parasieten bij de hond.
De ogen vragen in principe geen verzorging. Afblijven is de boodschap. Indien er abnormale uitvloei, zwelling of roodheid gezien wordt, moet u uw dierenarts om advies vragen.
Gezonde oren behoeven geen reiniging. Gebruik zeker nooit wattenstaafjes bij uw hond. Het reinigen van vuile oren doet u best enkel op advies van uw dierenarts met aangepaste produkten.
Een regelmatige tandverzorging kan heel wat problemen voorkomen. Het kan nuttig zijn uw pup te wennen aan een regelmatige poetsbeurt. Uw dierenarts heeft speciaal daartoe ontwikkelde tandpasta en tandenborstels.
Kortharige rassen behoeven weinig vachtonderhoud. Langharige rassen moeten op regelmatige basis gekamd of geborsteld worden teneinde klitten te voorkomen.
Of de nagels van uw hond vaak of zelden moeten geknipt worden, is hoofdzakelijk afhankelijk van zijn of haar levensstijl. Hou vooral de duimen in de gaten. Omdat deze de grond niet raakt tijdens het stappen, kan de nagel wel eens te ver doorgroeien. Omdat de opbouw van de hondennagel anders is dan die van de mens, is het knippen met een gewone nagelschaar erg pijnlijk voor uw hond. Gebruik dus steeds een aangepast model. Uw dierenarts zal dit met plezier voor u doen of u uitleggen hoe u het zelf kan doen.
Een pup zindelijk krijgen is vooral een kwestie van consequentie en geduld. Uw dierenarts of de instructeur van de hondenschool kunnen u hierbij zeker advies op maat verstrekken.
Een hond moet - anders dan een kat - goed opgevoed worden teneinde een aangenaam lid van onze maatschappij te kunnen worden. Veel probleemgedrag kan voorkomen worden door bv. gehoorzaamheidslessen te volgen bij een hondenschool, trainer. Uw dierenarts kan u helpen bij het kiezen van de hondenschool of trainingsmethode die het beste aansluit bij wat u en uw hond nodig hebben.
Honden en katten zijn weliswaar de meest favoriete huisdiersoorten, toch bestaan er nog vele andere leuke dieren die zeer geschikt zijn als huisdier. Informeer u echter voldoende om te voorkomen dat u een beschermde of verboden diersoort in huis neemt. In dat geval raden wij u aan de positieve lijst van huisdieren te raadplegen op volgende link. Hou er rekening mee dat speciale dieren ook speciale zorg vereisen!