Tips

Info over uw huisdier

In deze rubriek willen wij u korte tips meegeven, gaande van verzekeringen voor uw huisdieren tot de kat die in huis plast! Heeft u toch nog vragen, aarzel niet om ons te contacteren. Indien u een interessante link heeft voor ons; laat het ons even weten!

  • Aankoop pup/kitten
  • Hondsdolheidvaccinatie
  • In huis plassende katten
  • Kattenspeelgoed
  • Overgewicht
  • Senior
  • Tandverzorging
  • Tekenpreventie
  • Verzekeringen
  • VIP abonnement
  • Links

Aankoop pup/kitten

Indien u de nieuwe trotse eigenaar bent geworden van een pup of een kitten, willen wij u graag een GRATIS consult aanbieden. Indien u binnen de 48 uur na aankoop van het dier bij ons langskomt, kunnen wij de nieuwe aanwinst checken voor de eventuele aanwezigheid van gezondheidsproblemen en met name de wettelijke koopgebreken. Indien er toch een behandeling bijkomt, dient hiervoor wel een vergoeding betaald te worden. Het is dus enkel een controle op de wettelijke koopgebreken.

Vooraleer u een hond aanschaft, dient u er zich goed van bewust te zijn dat er zeer grote verschillen zijn qua karakter, formaat en verzorging tussen de verschillende hondenrassen enerzijds en binnen hetzelfde ras anderzijds. Hou bij de raskeuze dan ook rekening met uw persoonlijke situatie: beschikt u over een tuin, zijn er kinderen, woont u op een appartement? Wil u een gezelschapshond, een showhond, een waakhond? Wil u vooral gezelschap of wenst u activiteiten te doen met uw hond? Uw dierenarts kan u bijstaan in de keuze van een geschikt dier.

Denk ook aan uw budget. De aanschaf van een hond vormt slechts een fractie van het kostenplaatje. Hierbij komen ook de voeding, de huisvesting, diergeneeskundige zorgen, evt. aanpassingen aan uw tuin, wagen en eventuele opvang tijdens de vakantie. Wees u ervan bewust dat goedkopere puppy's uit het buitenland vaak het slachtoffer zijn van broodfokkers en dat u deze pups dikwijls in huis haalt met de nodige gezondheidsklachten. De signalen van broodfok zijn soms subtiel. Op de website broodfok.be kunt u lezen waarop u kunt letten om uzelf ervan te vergewissen dat u geen broodfokker steunt! U kan ook informeren bij de rasverenigingen waar pups te koop zijn. En vergeet niet, ook asiels zitten vol honden en katten die wachten op een nieuw baasje! 

Nuttige wenken bij de aankoop

  • Koop nooit een hond jonger dan 8 weken.
  • De hond moet levendig, alert en nieuwsgierig zijn.
  • De huid en vacht moeten zuiver zijn. Mest in de haren rondom de anus wijst vaak op diarree. Kleine bruinzwarte korreltjes tussen de haren kunnen wijzen op de aanwezigheid van vlooien.
  • Oren, neus en oogjes moeten proper en vrij van uitscheiding zijn

Wettelijke aspecten van de aankoop

  • Wanneer u een rashond wil kopen en moeilijkheden wil vermijden, informeer dan naar goede fokkers. Bespreek met de fokker alle garantiemogelijkheden en zet ze op papier om discussie na de aankoop te vermijden. Hierop moeten zeker volgende gegevens vermeld zijn:
    naam en adres van koper en verkoper
    datum, plaats en prijs
    beschrijving van de hond: ras, kleur, geboortedatum, beharing, evt. identificatie
    welke ziekten en gebreken er onder de garantie vallen (een aantal van deze waarborgen zijn ook wettelijk vastgelegd).
  • Indien u de hond koopt met het oog op de voortplanting, laat u dit ook best opnemen in de garantie.
  • De hond moet gevaccineerd (eerste inenting) en gechipped zijn en over een Europees paspoort beschikken. Vooral bij hondjes die in het buitenland werden geboren, is het belangrijk na te gaan dat het paspoort behoorlijk werd ingevuld, ondertekend en afgestempeld door een dierenarts. Veelal vult de kweker ook de data in wanneer de pup werd ontwormd. Aan de voorzijde van het boekje kan u kijken van waar de puppy komt! Veel winkels importeren honden uit oostbloklanden. Let goed op voor wanpraktijken! 

Voeding

Jonge dieren krijgen best 4 kleinere maaltijden verspreid over de dag. Nadien volstaat het vaak om 2 maaltijden per dag te geven. De instructies op de verpakking geven een idee van de daghoeveelheid indien geen tussendoortjes worden gegeven. Experimenteer nooit met vitaminen, kalk of levertraan, maar volg de raadgevingen van uw dierenarts op.

Drinken

Zorg dat uw hond ten allen tijde over vers en proper water kan beschikken.

Vaccinatie

De bedoeling van vaccinatie is uw hond de nodige afweer te laten opbouwen tegen besmettelijke ziekten. De nodige vaccinaties zijn afhankelijk van de levenswijze en huisvesting van uw dier. Uw dierenarts stelt voor uw hond het gepaste schema op. Onthoud dat enkel gezonde dieren (dus ontwormd en ontvlooid) kunnen ingeënt worden en het steeds een tijdje duurt alvorens afweerstoffen gevormd worden.

Jonge honden worden al een eerste keer gevaccineerd rond de leeftijd van 6 weken met een puppy-vaccin. De volwassen enting wordt op de leeftijd van 9 weken toegediend, met een herhaling na 3 tot 4 weken. Jaarlijkse herhalingsentingen zijn nodig om de bescherming van uw hond te waarborgen.

Identificatie

In België is het verplicht uw hond te identificeren met een microchip en te registreren voor de leeftijd van 4 maand of eerder als hij zijn geboorteplaats verlaat. Het plaatsen van een chip is een bijna pijnloze methode. De chip is onuitwisbaar en in sommige europese landen zelfs als enige officiële methode aanvaard.

Hygiëne

Jonge pups, maar ook volwassen honden moeten regelmatig ontwormd worden. In de eerste plaats tegen spoelwormen, maar soms kunnen ze ook met lintwormen besmet zijn. Deze wormen zijn ook besmettelijk voor de mens. Raadpleeg uw dierenarts voor een aangepast schema.

Honden zijn ook gevoelig voor huidparasieten. Teken- en vlooienpreventie is dan ook aan te raden. Bespreek de mogelijkheden met uw dierenarts. Bekijk eveneens de brochure over parasieten bij de hond.

De ogen vragen in principe geen verzorging. Afblijven is de boodschap. Indien er abnormale uitvloei, zwelling of roodheid gezien wordt, moet u uw dierenarts om advies vragen.

Gezonde oren behoeven geen reiniging. Gebruik zeker nooit wattenstaafjes bij uw hond. Het reinigen van vuile oren doet u best enkel op advies van uw dierenarts met aangepaste produkten.

Een regelmatige tandverzorging kan heel wat problemen voorkomen. Het kan nuttig zijn uw pup te wennen aan een regelmatige poetsbeurt. Uw dierenarts heeft speciaal daartoe ontwikkelde tandpasta en tandenborstels.

Kortharige rassen behoeven weinig vachtonderhoud. Langharige rassen moeten op regelmatige basis gekamd of geborsteld worden teneinde klitten te voorkomen.

Of de nagels van uw hond vaak of zelden moeten geknipt worden, is hoofdzakelijk afhankelijk van zijn of haar levensstijl. Hou vooral de duimen in de gaten. Omdat deze de grond niet raakt tijdens het stappen, kan de nagel wel eens te ver doorgroeien. Omdat de opbouw van de hondennagel anders is dan die van de mens, is het knippen met een gewone nagelschaar erg pijnlijk voor uw hond. Gebruik dus steeds een aangepast model. Uw dierenarts zal dit met plezier voor u doen of u uitleggen hoe u het zelf kan doen.

Een pup zindelijk krijgen is vooral een kwestie van consequentie en geduld. Uw dierenarts of de instructeur van de hondenschool kunnen u hierbij zeker advies op maat verstrekken.

Een hond moet - anders dan een kat - goed opgevoed worden teneinde een aangenaam lid van onze maatschappij te kunnen worden. Veel probleemgedrag kan voorkomen worden door bv. gehoorzaamheidslessen te volgen bij een hondenschool, trainer. Uw dierenarts kan u helpen bij het kiezen van de hondenschool of trainingsmethode die het beste aansluit bij wat u en uw hond nodig hebben.

Honden en katten zijn weliswaar de meest favoriete huisdiersoorten, toch bestaan er nog vele andere leuke dieren die zeer geschikt zijn als huisdier. Informeer u echter voldoende om te voorkomen dat u een beschermde of verboden diersoort in huis neemt. In dat geval raden wij u aan de positieve lijst van huisdieren te raadplegen op volgende link. Hou er rekening mee dat speciale dieren ook speciale zorg vereisen! 

Hondsdolheidvaccinatie

Wetgeving i.v.m. hondsdolheidvaccinatie

Sinds eind 2014 is er een nieuwe wetgeving wat betreft Rabiësvaccinatie. Rabiës is ook gekend als hondsdolheid en is een zeer dodelijke ziekte voor zowel mens als dier. Alle honden en katten die ons land binnen komen dienen minstens drie weken op voorhand gevaccineerd te zijn tegen Rabiës. De minimumleeftijd voor deze vaccinatie is twaalf weken, waardoor pups en kittens dus niet meer onder de leeftijd van 15 weken ons land binnen mogen. Iedere hond of kat die niet voldoet aan deze regel wordt beschouwd als illegale import en dient aangegeven te worden bij de overheid. De overheid zal het desbetreffende dier dan ofwel zes maanden in quarantaine plaatsen, terugzenden naar het adres van oorsprong of indien ze dit nodig achten het dier euthanaseren. De eigenaar van het dier wordt steeds verantwoordelijk gesteld indien er niet aan de wetgeving is voldaan. Kijk dus goed het paspoort van uw huisdier na na als u af en toe de grens over gaat (ook al is dit maar net over de grens!) en laat uw dier in orde brengen indien nodig! Indien u vragen hebt mag u ons steeds contacteren.

In huis plassende katten

Het plassen en sproeien door katten in huis is zeer ongewenst gedrag en een zeer vervelend probleem voor hun eigenaren. Maar ook voor de katten zelf is het geen goede situatie omdat dit gedrag vaak voortkomt uit stress bij de kat.

Gelukkig kunnen we het ontstaan van sproeigedrag vaak vermijden door de katten op een leeftijd van 6 maanden of vroeger te castreren en steriliseren. Soms blijkt dit echter niet afdoende te zijn en ontstaat het sproeigedrag alsnog. Wanneer we dit sproeigedrag vervolgens kwijt willen, moet de achterliggende oorzaak eerst worden achterhaald. Alvorens we de conclusie kunnen trekken dat het gedrag inderdaad voortkomt uit stressgevoelens van de kat, moeten eerst medische oorzaken voor frequent plassen worden uitgesloten. Bij blaasontsteking heeft de kat steeds veel aandrang om te plassen en kunnen er in huis kleine plasjes gevonden worden, eventueel wat roodgekleurd door bloedbijmenging. Ook zijn er ziekten waarbij de kat meer gaat drinken, waardoor de kat ook logischerwijs meer gaat plassen. In deze gevallen kan het zijn dat de kat 'het niet meer kan ophouden' en op ongewenste plaatsen in het huis gaat plassen.

Wanneer de bovenstaande genoemde medische aandoeningen zijn uitgesloten kan de conclusie worden getrokken dat het gestoorde plasgedrag van uw kat uit stress voortkomt. Stressgevoelens kunnen vele mogelijke oorzaken hebben.

Veel voorkomende oorzaken zijn o.a.

  • Disbalans in verhouding met andere katten, waarbij een andere kat vaak domineert over de ‘sproeiende' kat. De andere, dominerende kat hoeft niet in hetzelfde huis te wonen, het kan ook een kat uit de buurt zijn. Ook komt het voor dat juist de dominante kat sproeit.
  • Veranderingen in directe omgeving zoals: verhuizing, verbouwing, nieuwe meubels, komst van baby, komst van andere huisdieren, wegvallen van ander huisdier of gezinslid.
  • Nerveus karakter van de kat.

De beste oplossing voor stress bij de kat is natuurlijk het wegnemen van de oorzaak. Maar in veel gevallen is dit niet mogelijk.

Behandelingsmogelijkheden van stress bij katten

  • Feliway-spray of verdamper
  • Meerdere kattebakken in huis zetten
  • Aangepaste voeding
  • Er bestaat ook een spray om urinegeuren na sproeien te neutraliseren, nl. urine-off spray

Kattenspeelgoed

Tabbytijger is een webshop voor verantwoorde kattenspeeltjes gemaakt met diervriendelijke materialen. Zeker de moeite om eens te bekijken indien u op zoek bent naar een mooi cadeautje voor uw geliefde kat!

Overgewicht

25% van de honden en katten die op consultatie komen bij de dierenarts lijden aan overgewicht. Dit alarmerende cijfer moet elk baasje aanzetten om over het figuur van zijn hond of kat te waken. Elke vorm van overtollig gewicht vormt een belasting voor de algemene gezondheid en maakt het dier vatbaar voor verschillende aandoeningen.

Overgewicht ontstaat langzaam doordat het dier meer energie opslaat dan het verbruikt. De ingenomen calorieën die niet verbruikt worden, worden opgeslagen in de vorm van vet. Het resultaat is een overmatige opstapeling van vetten in het lichaam.

Van bepaalde rassen (zoals de labrador) is bekend dat ze gemakkelijk verdikken, maar dat houdt niet in dat deze dieren gedoemd zijn om dik te worden. Met een goede gezondheidsvoeding kunnen ze gemakkelijk hun ideale gewicht behouden.

Een gesteriliseerd dier hoeft ook niet noodzakelijk te verdikken. Met een aangepaste voeding, een dagelijkse hoeveelheid voeding die is afgestemd op zijn levenswijze en voldoende lichaamsbeweging kunt u dit voorkomen.

Gevolgen van overgewicht op de gezondheid

  • Lagere levensverwachting

Het is bewezen dat honden met overgewicht minder lang leven dan honden met een normaal gewicht.

  • Osteo-articulaire aandoeningen (zoals arthrose)

Een pup met overgewicht loopt een groot risico om ook op volwassen leeftijd dik te worden. Bij grote rassen kan dit overtollige gewicht zelfs gewrichtsproblemen veroorzaken, die chronische problemen geven. Dieren met overgewicht die aan arthrose lijden belanden gemakkelijk in een vicieuze cirkel: hoe dikker het dier wordt, hoe minder hij beweegt. Terwijl geregelde lichaamsbeweging belangrijk is om de gewrichten soepel te houden.

  • Hart- en ademhalingsproblemen
  • Verhoging van het vetgehalte in het bloed

Een grote vetmassa bevordert de ontwikkeling van cholesterol en triglyceriden in het bloed.

  • Suikerziekte
  • Daling van de huid- en vachtkwaliteit
  • Afname van de immuniteit
  • Verhoogd risico bij een operatie en/of narcose
  • Grotere kans op melkkliertumoren bij de teef

De sleutel tot een succesvol dieet

  • Uw motivatie

Uw persoonlijke betrokkenheid is essentieel voor het slagen van het dieet van uw hond of kat. U bepaalt namelijk zijn voeding en lichaamsbeweging. Zonder uw wil om te slagen zal geen enkel dieet ooit resultaat opleveren

  • Aangepaste voeding

Het is belangrijk dat u de gebruikelijke voeding (die niet ontwikkeld is om uw dier te laten vermageren) vervangt door een caloriearme dieetvoeding, en dat u daarnaast geen andere voeding of snoepjes geeft. Daarnaast moet je de dagelijkse portie nauwkeurig afmeten en deze liefst spreiden over twee of drie maaltijden zodat uw dier een verzadigd gevoel heeft gedurende de ganse dag.

  • Voldoende lichaamsbeweging

zorg ervoor dat uw dier lichaamsbeweging krijgt: speel met uw hond of kat en ga geregeld wandelen met uw hond. Bij katten wordt vaak aan voedselverrijking gedaan zodat ze moeten werken voor hun eten. Vraag hierover gerust meer uitleg in de praktijk.

Het is belangrijk dat u een caloriearme voeding geeft tijdens het dieet van uw dier. Indien u van de vertrouwde voeding gewoon kleinere porties geeft kan er immers een tekort ontstaan aan essentiële voedingsstoffen. Bovendien zijn de porties van caloriearme voedingen ongeveer even groot dan die van de vertrouwde voeding, zodat uw dier geen hongergevoel heeft.

U kan bij ons langskomen om de hond te wegen, een curve op te stellen en voor voedingsadvies.

Senior

Een langer en beter leven voor uw huisdier samen met uw dierenarts

De gezondheid van van uw huisdier kan snel veranderen als hij ouder wordt, veranderingen blijven soms onopgemerkt of worden verkeerdelijk als normaal voor een ouder dier geïnterpreteerd.

Enkele van de meest voorkomende aandoeningen bij senioren zijn: gebitsproblemen, gewichtsproblemen, nier-, hart- en leverfalen, gewrichtspijnen, kanker, hormonale problemen zoals suikerziekte, problemen met de geslachtsorganen (baarmoederontsteking, prostaatproblemen, teelbalkanker).

Hoe kan u uw huisdier comfortabel door zijn seniorjaren helpen?

Over het algemeen noemen we een hond ouder dan zeven jaar een senior. Voor katten geldt dat vanaf tien jaar.

Het is in het belang van uw huisdier dat, als u een probleem vermoedt, wij dit tijdig kunnen aanpakken. Er zijn zelfs een aantal aandoeningen die zo op te sporen zijn, nog voor u bepaalde ziektesymptomen heeft opgemerkt.

Een vroegtijdige diagnose en behandeling verbeteren niet alleen de levenskwaliteit, maar ook de levensduur van uw huisdier. Bij andere problemen kunnen we dan weer preventief optreden met medicijnen, voedingsaanpassingen en/of voedingssupplementen.

Een regelmatig bloedonderzoek is een goed begin. De frequentie van de controles zullen we samen met u bespreken en hangt onder andere af van de gezondheidstoestand, zijn leeftijd en zijn gewicht.

Naargelang de resultaten van het bloedonderzoek en de specifieke toestand van uw dier, wordt er soms nog bijkomend onderzoek geadviseerd: RX, echo, uitgebreid hartonderzoek. Alle nodige onderzoeken kunnen bij ons op de praktijk gebeuren.

Hierbij willen wij u een extra stimulans bieden om op controle te komen

  • Dierenartsenpraktijk Aan de Heikant biedt u de mogelijkheid om zeer voordelig in ons senior care programma te stappen. U krijgt 30% korting op een consultatie met routinebloedonderzoek (voor katten inclusief schildklieronderzoek!)
  • Onze praktijk in Kalmthout beschikt over een eigen labo. Binnen het half uur zijn de resultaten van het onderzoek bekend en kunnen ze met u besproken worden.

Op de praktijken in Essen, Wuustwezel en Kapellen kunnen de bloednames gebeuren, maar zijn de resultaten pas 24 uur later bekend. u wordt dan door ons gecontacteerd voor de bespreking ervan.

Wij willen u er nog op wijzen dat u uw huisdier minstens acht uur dient nuchter te houden voor een bloedonderzoek.

Let op deze verschijnselen

Houd ze in de gaten en meld ze ons, voordat ze ernstig worden:

  • Gedraagt zich niet als zichzelf
  • Toont minder interactie
  • Reageert minder enthousiast
  • Verandering in gedrag/activiteitsniveau
  • Moeite met trappen / springen
  • Toenemende stijfheid of kreupelheid
  • Drinkt vaker
  • Plast vaker
  • Veranderingen in eetpatroon
  • Merkbare toename of afname in gewicht
  • Verlies van zindelijkheid
  • Verandering slaapgedrag
  • Verward of gedesoriënteerd worden
  • Veranderingen in vacht, huid, of knobbels
  • Krabt zich vaker
  • Slechte adem
  • Kortademig

Tandverzorging

Tandproblemen zijn dagelijkse kost in de dierenartsenpraktijk. Uit studies blijkt dat meer dan de helft van de honden en katten lijdt aan parodontitis. De letterlijke betekenis is ontsteking (= itis) rondom (= para) de tand (= odont); ofwel de ontsteking van de weefsels rondom de tand. Wij willen daarom wijzen op het belang van tandcontrole en gebitsverzorging bij onze honden en katten.

Door aanhechting van bacteriën op de tand en vermenigvuldiging hiervan wordt plak gevormd. Hierdoor ontstaat tandvleesontsteking. Dit is een omkeerbare situatie, bv. door poetsen van de tanden kan de plak verwijderd worden. Indien deze echter niet verwijderd wordt,  gaan er steeds meer en meer bacteriën aanhechten en ontstaat er uiteindelijk parodontitis. De bacteriën die nu kunnen aanhechten zijn veel schadelijker en scheiden enzymen en toxines uit. Plak mineraliseert in dit stadium tot tandsteen, dat zich zowel boven als onder het tandvlees kan bevinden. Op dit moment is de situatie niet meer omkeerbaar en is mechanische verwijdering (onder narcose) van het tandsteen noodzakelijk. Gebeurt er nog steeds niets om dit proces te stoppen,  gaat er schade ontstaan aan de onderliggende weefsels waardoor de tanden loskomen. Ook kunnen er in erge gevallen fistels, abcessen en zelfs kaakfracturen ontstaan. Symptomen van parodontitis zijn o.a. slechte mondgeur, speekselen, pijn (tandenknarsen, wrijven aan de bek,…), bloeden en etterverlies uit mond en/of neus.

Omdat voorkomen beter is dan genezen, begin je best op tijd met een goede tandverzorging. Tandenpoetsen is de meest effectieve methode om tandsteen te voorkomen. Bij pups en kittens kan poetsen van de tanden spelenderwijs aangeleerd worden. Het is dan wel belangrijk een dierentandpasta te gebruiken gezien humane tandpasta fluoridevergiftiging kan geven. Ook bestaat er speciale voeding en supplementen die enzymen bevatten die tandsteenvorming afremmen.

Stap 1: kies een tandenborstel

Stap 2: kies een tandpasta voor dieren

Stap 3: borsteltechniek

  • Begin reeds op jonge leeftijd. Ze laten dit dan vlotter toe.
  • Maar zelfs oudere dieren aanvaarden het poetsen als je ze met het nodige geduld geleidelijk laat wennen.
  • Begin met het zacht aanraken van de lippen gedurende enkele minuten.
  • Na enkele dagen maak je poetsbewegingen met je vinger op de tanden.
  • Nog enkele dagen later doe je hetzelfde met een zachte doek. Vervolgens gebruik je de tandenborstel.
  • Uiteindelijk laat je ze wennen aan de smaak van de tandpasta.
  • Vergeet niet je dier bij iedere stap te belonen als hij rustig blijft bij de aanrakingen.

Tip

Tracht van het tandenpoetsen een knuffelsessie te maken.

Een overzichtje

Het dieet

Zachte, kleverige voeding vergemakkelijkt de opbouw van tandplak. Harde, droge voeding is te verkiezen en wordt liefst in éénn of twee maaltijden gegeven. De hele dag door knabbelen, veroorzaakt een quasi continue opbouw van tandplak en de normale mondflora kan zich dan niet herstellen.Er bestaat ook speciale voeding met een typische textuur. De brokken verbrijzelen niet meteen, zodat de hond of kat zelf een zeker poetseffect verkrijgt tijdens het kauwen. Kauwbotten op basis van gedroogde runderhuid kunnen een aanvulling op gewone voeding vormen. Hiermee wordt ook een zeker poetseffect bekomen.

Enzymatische kauwstrippen

Meerdere soorten kauwstrippen werden op de markt gebracht. Op de enzymatische kauwstrips werden enzymes aangebracht op een onderlaag van runderhuid zodat de vorming van tandplak vertraagd wordt. Deze kauwstrippen zijn vanzelfsprekend te verkiezen. Ze worden ook graag gegeten. Om overgewicht te vermijden, moet de voeding met ongeveer 10% verminderd worden.

Kauwspeelgoed

De uit fijne katoenen draden vervaardigde vlechten zijn een handig hulpmiddel voor honden die graag kauwen. Gebruik deze echter niet zolang de hond melktanden heeft.

Tandpasta-zonder-poetsen

Dergelijke tandpasta heeft een kleverige korrelige textuur. Het dier kan de tandpasta niet zonder meer doorslikken, maar moet deze actief verwijderen met zijn tong. Zo wordt toch een oppervlakkige reiniging bekomen. Dergelijke tandpasta wordt met de vinger op de buitenkant van de snij- en maaltanden aangebracht.

Tekenpreventie

De meest voorkomende teken in België zijn Ixodes teken.

Teken kunnen over het gehele lichaam voorkomen maar worden vooral gezien op de kop en de oren. Op de plaats van de tekenbeet kan een lokale huidontsteking voorkomen. Veel belangrijker echter zijn de verschillende ziekten die teken kunnen overbrengen. De Ixodes teek kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Teken die normaal zuidelijker voorkomen brengen Erlichiose en Babesia over. Deze ziekten worden de laatste tijd ook vaker in onze streken gezien, wat er op kan wijzen dat ook deze teken nu bij ons kunnen overleven. Uiteraard kunnen honden ook op vakantie besmet worden.

Het is aan te raden uw dieren preventief te behandelen tegen teken om deze ernstige ziekten te vermijden. Ziet u toch een teek is het belangrijk dat u de teek zo snel mogelijk verwijdert gezien de parasiet normaal gezien 48 uur nodig heeft om uw hond of kat te besmetten.

Verzekeringen

Verzekeringen voor huisdieren zijn niet nieuw in België, maar de meeste polissen die in het verleden werden uitgeschreven waren niet winstgevend genoeg voor de makelaars, zodat ze een vroege dood stierven. Recent zijn er nieuwe polissen op de markt om onze huisdieren te verzekeren. Hieronder vindt u er enkele voorbeelden van.

  1. SantéVet
  2. Corona direct hondenverzekering

Een huisdierverzekering is heden ten dage geen overbodige luxe meer. De kosten verbonden aan een dierenartsenconsult worden dikwijls door huisdiereigenaren als zeer hoog ervaren. Ook in onze praktijk zijn we er ons van bewust dat onze prijzen niet laag zijn. Wij moeten blijven investeren in materialen en toestellen om u en uw huisdier zo goed mogelijk te kunnen helpen.

De markt van huisdierverzekeringen ligt nu helemaal open. Daardoor komen ook grotere winkelketens met polissen op de markt. Veelal zijn deze veel goedkoper. Wij vragen u dan ook met drang om de voorwaarden goed na te lezen en te vergelijken met de bovenstaande polissen die wij u kunnen aanbevelen.

Heeft u vragen over verzekeringen kan u steeds contact met ons opnemen.

VIP abonnement

Wilt u ook graag één van onze VIP-klanten worden?

Dan stellen wij u graag ons anti-parasieten abonnement voor.

Om uw huisdier preventief goed te behandelen tegen wormen, vlooien en teken, is het van belang dat u dit regelmatig doet gedurende het hele jaar. Zowel voor mens als dier hebben parasieten een belangrijke invloed op de gezondheid. Ook mensen kunnen immers ziek worden van een worminfectie, erge jeuk krijgen van een vlooienbeet of de ziekte van Lyme krijgen ten gevolge van een tekenbeet. De bescherming hiertegen is niet onbelangrijk, maar onze klanten gaven omtrent dit onderwerp duidelijk enkele problemen aan in verband met het opvolgen van deze preventieve behandelingen. Het grootste probleem dat onze klanten ondervonden, was dat ze het toedienen van de tabletten of pipetten vaak vergaten geven op de juiste tijdstippen.

Omdat wij begaan zijn met de gezondheid van onze patiënten, hebben wij nu een pasklare oplossing voor dit probleem. U kan zich vanaf nu inschrijven voor een jaarabonnement waarbij wij om de 3 maanden de nodige medicatie voor uw hond en/of kat thuis sturen per post zonder extra transportkosten. Zo wordt u er aan herinnerd dat het weer tijd is om te behandelen en gebruikt u op dat moment ook tabletten of pipetten die niet vervallen zijn of al jaren in de kast liggen. Zo zal u op jaarbasis uiteindelijk heel wat besparen én in orde zijn met de preventieve behandeling van uw huisdier tegen parasitaire aandoeningen. Ten slotte willen wij u een extra voordeel aanbieden: Hoe meer huisdieren u inschrijft voor ons abonnement, hoe groter de korting wordt die u op het totaalbedrag verdient!

Hoe gaat dit concreet in zijn werk?

Stuur een mail naar vip@aandeheikant.be en geef aan voor welke huisdieren u een offerte of inschrijving wilt. Wij stellen voor u het abonnement samen, waarna u via overschrijving of in onze praktijk kan betalen voor het hele jaar.

Wat moeten wij weten over uw huisdieren?

  • Het aantal huisdieren dat u wil inschrijven
  • Zijn het honden of katten of allebei en hoeveel?
  • Welke formule u wil toepassen (deze formules worden onderaan nader besproken)?
  • Wat is het gewicht van uw hond of kat?
  • Wenst u, indien u een kat wil inschrijven, een ontworming in pipetvorm of een tabletje ontvangen?

De producten waar wij mee werken

Honden:

  • Teken en vlooien: Bravecto tabletten die 3 maanden werken
  • Wormen: Milbemax tabletten die om de 3 maanden moeten worden toegediend

Katten:

  • Teken en vlooien: Bravecto pipetten die 3 maanden werken
  • Wormen: Bravecto Plus pipetten die 3 maanden werken

Onze kortingen

  • 5% korting op het totaalbedrag bij inschrijven van 1 huisdier
  • 10% korting op het totaalbedrag bij inschrijven van 2 huisdieren
  • 15% korting op het totaalbedrag bij inschrijven van 3 of meer huisdieren.

Kort samengevat onze troeven

  • Geen transportkosten
  • Nooit meer te laat behandelen of vergeten te behandelen
  • Nooit meer vervallen medicatie en dus geen verloren geld
  • Onze pakketjes zullen in uw brievenbus passen en dus geen pakketjes die moeten worden afgehaald of voor uw voordeur worden gezet
  • Korting bij het inschrijven vanaf 1 huisdier!

Onze formules

Kat: profender + Bravecto FORMULE
Kat tot 5 kg 1
Kat tot 6,25 kg 2
Kat tot 8 kg 3
   
Kat: Milbemax + Bravecto  
Kat tot 5 kg 4
Kat tot 6,25kg 5
Kat tot 8 kg 6
   
Hond: Milbemax + Bravecto  
Hond tot 4,5 kg 7
Hond tot 5,5 kg 8
Hond tot 10 kg 9
Hond tot 20 kg 10
Hond tot 25 kg 11
Hond tot 40 kg 12
Hond tot 50 kg 13
Hond +50 kg 14